Фреди и Линда се надяват, че с идването на папата нещата ще се подобрят

Меню, достойно за главата на Римокатолическата църква. В тайната на Близкоизточните гозби ни посвещава иракчанинът-католик Фреди Бениамин. Съпругата му Линда е православна християнка. Двамата бягат от режима на Саддам Хюсеин през 1994 г. с две малки деца на ръце.

"Не се интересувах от това какво ще стане с живота ми, но исках децата ми да живеят в мир и свобода", каза пред камерата на "Здравей, България" председателят на Съвета на жените-бежанки в България Линда Ауанис.

Мир и спокойствие намират в България. "Тогава нямаше нетолерантност. Когато си търсих работа, се чудиха и имаха мнение, че жените от нашите страни не работят. Че всички жени оттам са със забрадка", разказва Линда.

Папата в бежанския център във "Враждебна" (ВИДЕО)

Хората се учудвали, че семейство идва от Ирак, но вярва в Христос. "На 25-ти отидох в църквата "Св. Неделя", за да взема причастие, но ми отказаха. Чаках обаче упорито", добави тя.

Намерила уют и подслон в България, Линда решава да създаде Съвета на жените-бежанки. Това е организация, която помага на бежанците в работата с институциите, но и в битката със стереотипите, която напоследък е особено тежка. "До 2013 г. не сме имали толкова негативно отношение, а и винаги българите казваха, че сме толерантни с евреите, с арменците и с гърците. Но през 2013 г. нещата се промениха", каза Ауанис.

Затова Линда и Фреди се надяват, че с гостуването на Светия Отец в бежанския център у нас да промени нещата към по-добро.

Има ли напрежение между Светия синод и Ватикана?

Целия разговор гледайте във видеото.

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.