"Българската армия трябва да бъде подготвена, за да защитава нашата сигурност", коментира проф. Тагарев

"Българската армия трябва да бъде подготвена да защитава нашата сигурност и да гарантира отбраната на страната. Тя трябва да е готова да прави това като член на НАТО и на ЕС. Но самостоятелно с ресурсите, които заделяме за отбрана, е невъзможно да решаваме всичко това". Това каза в ефира на "Здравей, България" бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

По думите му армията ни трябва да бъде на достатъчно високо ниво, за да бъде оперативно съвместима със съюзниците ни. Според Тагарев обаче нещата не вървят на добре в тази посока.

Шефът на Комисията по отбрана: Армията е силна, когато хората я обичат

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов отбеляза, че гаранция за сигурността в Европа е Северноатлантическият алианс. "Нашата задача още от военната доктрина от 1999 г. е оперативна съвместимост, участие в многонационални формирования. Затова направихме многонационалната бригада "Югоизток". Липсва ни преоборудване на армията, за да бъде интегрална част от тези формирования, най-вече в системите за управление, разузнаване, киберотбрана", уточни Шаламанов.

Какво ще видим от военната авиация на парада?

Според него страната ни е забавила както процеса на увеличаване на разходите, така и процеса на интеграция в силите на НАТО в Източна Европа. "Инициативата на НАТО е 30 батальона, 30 ескадрили, 30 бойни кораба, но България няма възможност да участва в такъв тип инициативи", отбеляза Шаламанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.