"Първото причастие за децата е първата им среща с Господа", каза папа Франциск

"Първото причастие за децата е първата
им среща с Господа", каза папа Франциск в
църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. Той пристигна в града, където даде първо причастие на 250 деца.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие", каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 242 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово".

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

"Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб", каза папа Франциск, цитиран от БТА. Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена - с тези думи се обърна към децата Светият отец. Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

През обектива на Олег Попов: Папа Франциск в България (ГАЛЕРИЯ)

Светият отец започна непринуден диалог с децата. Попита ги дали са доволни, че ще получат първо причастие и получи дружен отговор „да”, попита ги дали са сигурни и отново последва същия отговор. После папа Франциск попита децата защо са доволни и ги призова заедно да кажат, че са доволни, защото идва Иисус. „Ние сме братя помежду си, нашият закон е любовта”, каза папа Франциск, цитиран от БГНЕС. 

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК   

По-рано папата премина през града със своя папамобил, като в даден момент слезе сред хората и тръгна между тях. След това папа Франциск отиде в църквата "Пресвето сърце Исусово". 

„Приемането на първо причастие е важен момент за всяко католическо дете. За да се приеме както трябва, подготовката е 2-годишна, като цялото семейство присъства”, обясни Кристина Крони, която подготвя деца за първо причастие.  

Папата в бежанския център във "Враждебна"-ГАЛЕРИЯ

Раковски е градът, известен с най-многобройната си католическа общност в България. Днес там за първи път стъпи папа и  е истински празник за хилядите вярващи, дошли да се докоснат до Светия отец, макар градът да е под блокада. Още в 09:00 сутринта главните подстъпи към Раковски бяха затворени. Широк периметър за сигурност има и на площада, където има изградени пропускателни пунктове. Наложи се временно спиране и на движението по автомагистрала "Тракия", за да може да се придвижи кортежа на папата. Всичко това не спря хилядите вярващи, които искат да бъдат част от събитието. И които се подготвят от месеци за историческото посещение на папа Франциск!

Първото причастие представлява приемане на хляб и вино, които символизират тялото и кръвта Христови. Какво представлява традицията - вижте във видеата.

Ето част от речта на папата пред децата:

Скъпи братя и сестри,

Щастлив съм да приветствам децата за Първо Причастие, както и техните родители, близки

и приятели. На всички ви отправям хубавия поздрав, който звучи и във вашата страна в това Великденско време: „Христос Възкръсна!”. Този възглас е израз на радост на нас като християни, като на ученици на Исус, защото Той, Който дари живота си от любов, умирайки на кръста, за да унищожи греха, е възкръснал и ни направи осиновени чеда на Отца. Щастливи сме, че Той е жив и е присъстващ сред нас днес и винаги.

Вие, скъпи деца, сте дошли тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който, сигурен съм , няма никога да забравите: вашата първа среща с Исус в тайнството Причастие. Някой от вас би могъл да ме попита: но как можем да срещнем Исус, който е живял преди толкова много години и после е умрял и е бил положен в гроба? Истина е: Исус е направил един велик жест на любов, за да спаси хората от всички времена. Бил е в гроба три дни, но ние знаем - казаха ни го Апостолите и много други свидетели, които са Го видели жив, че Бог - Неговият Отец и нашият Отец, Го е възкресил. И сега Исус е жив и е тук сред нас, и затова можем да Го срещнем в Евхаристията. Не Го виждаме с очите си, но можем да Го видим с очите на вярата.

Виждам ви облечени в бели дрехи: това е хубав и важен знак, облечени сте като за празник. Първото причастие е преди всичко един празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави.

Този празник е възможен благодарение на нашите родители, баби, дядовци и на енориите ни, които ни помогнаха да растем във вярата.

Изминахте дълъг път, за да дойдете тук, в град Раковски. Вашите свещеници и катехисти, които водеха вашето вероучение, ви придружиха и по пътя, който ви води днес до срещата с Исус и да Го приемете в сърцето си. Той, както чухме в днешното Евангелие (срв. Иван. 6:1-15), един ден умножи по чуден начин пет хляба и две риби, утолявайки глада на тълпата, която го следва и слуша. Забелязахте ли как е започнало чудото? От ръцете на едно дете, което е дало това, което има - пет хляба и две риби (срв. Иван. 6:9). Това става по същия начин, по който днес вие помагате да стане чудото, в което ние възрастните, които сме тук, да си спомним деня, в който приехме за първи път Исус в Ехаристията и да благодарим за това. Днес вие ни позволявате да празнуваме отново и да възхваляваме Исус, Който е присъстващ в Хляба на Живота. Има чудеса, които могат да се сбъднат само ако имаме като вашето сърце - способно да споделя, да мечтае, да се доверява и да почита другите. Да приемеш Първото Причастие, означава да желаеш всеки ден да си все по-близо до Исус, да расте приятелството ти с Него и да помагаш и на другите да се наслаждават на приятелството, което желае да ни дари. Господ се нуждае от вас, за да може да извърши чудото да дари своята радост на вашите близки и приятели.

Скъпи деца, щастлив съм, че споделям с вас този важен момент, помагайки ви да срещнете Исус. Изживявате наистина един ден на приятелство, на радост, на братство и на близост между вас и с цялата Църква, която именно в Евхаристията изразява братското общение на своите чеда. Нашата лична карта е тази: Бог е наш Баща, Исус е наш Брат, Църквата е нашето семейство, ние сме братя, нашият закон е любовта.

Искам да ви окуража да се молите винаги със същите ентусиазъм и радост, които изпитвате днес. И запомнете: днес е Първото ви причастие, не последното, помнете, че Исус ви чака винаги. Затова ви пожелавам днес да е началото на много причастия, за да бъде винаги, както днес, празнично сърцето ви, изпълнено с радост и най-вече - с благодарност!

Екипите на Новините на NOVA ще проследят всяка стъпка на папа Франциск на българска земя на 5 и 6 май – на живо от София, Раковски и Ватикана. За първи път българска медия ще бъде част от официалната делегация на Ватикана. Специален екип на телевизията пътува до Рим и обратно, за да покаже един различен поглед към тази историческа визита, а репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев ще проследят случващото се от първо лице. Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“.

„Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.