Демонстрантите излязоха по улиците с чукане на тенджери и тигани

Протести в Tурция и остри критики от Европа последваха решението да бъдат анулирани и повторени местните избори в Истанбул, на които победи опозицията. Турският президент Ердоган остана непоклатим пред критиките и вътрешното напрежение и защити решението вотът да се повтори на 23 юни.

Стотици жители на Истанбул въоръжени с тенджери и черпаци излязоха по улиците на града за да протестират срещу анулирането на местния вот и отнемането на правомощията на кметът от опозиционната Народнорепубликанска партия - Екрем Имамоглу.

Изборите в Истанбул ще се проведат повторно

От избирателната комисия в Анкара насрочиха нов вот за 23 юни и обясниха решението с изборни нарушения. На извънредно заседание на управляващата Партия за справедливост и развитие, президентът Ердоган подкрепи решението на Висшата избирателна комисия. "Стана ясно, че са замесени определени хора с мръсни ръце. Искренно вярваме, че е имало организирана корупция, пълно беззаконие и нарушение на изборите за кмет в Истанбул", коментира държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Таийп Ердоган

Който владее Истанбул, владее Турция -  думи, които Ердоган, самият той бивш кмет на мегаполиса, неведнъж е казвал. Решението за анулиране на вота беше разкритикувано от Европейския съюз. Според Брюксел решението противоречи на демократичния изборен процес. От опозиционната кемалистка партия първо реагираха в Twitter. Заместник председателят Онурсал Адъгюзел написа - "Незаконно е да победиш на избори Партията за справедливост и развитие".

"Това е голям удар срещу демокрацията и заедно трябва да го поправим. Обръщам се към бандитите във Висшата избирателна комисия - щом искате толкова много да повторите изборите, направете го. Ние ще излезем победители на този вот”, заяви Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истанбул на НРП.

Турските финансови пазари потънаха след решението за повторение на вота, а лирата падна с пункт и половина. Жителите на Истанбул, по традиция опозиционен град, разкритикуваха решението на Висшата избирателна комисия.

Кандидатите за новия вот на 23 юни са същите - бившият премиер Бинали Йълдъръм за управляващите и Екрем Имамоглу за опозицията. Анализатори отбелязват, че анулирането на вота в Истанбул е крайъгълен камък и разклаща доверието на милиони турци в избирателния процес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.