Той бе изслушан пред подкомисията на Сената

Директорът на ФБР Кристофър Рей каза, че не смята за "шпиониране" одобреното от съда наблюдение, извършвано от неговата агенция, и че не разполага с доказателства ФБР незаконно да е наблюдавало кампанията на американския президент Доналд Тръмп при изборите през 2016 г., предаде БТА.

Изказването на Рей на изслушване пред подкомисия на Сената беше в противоречие с думите на правосъдния министър и главен прокурор Уилям Бар, който заяви миналия месец, че смята, че кампанията на Тръмп е била шпионирана при разследване на евентуален сговор с Русия. 

ФБР: Разследваме евентуална руска намеса в изборите за президент

Попитан по време на изслушването дали би казал, че ФБР "шпионира", когато разследва заподозрени терористи и гангстери, Рей отговори, че "това не е понятието, което би използвал".

"Смятам, че ФБР се занимава с разследваща дейност, а част от разследващата дейност включва дейност по наблюдение с различни форми и размери. А за мен ключовият въпрос е да се гарантира, че това се прави при стриктно придържане към правилата, в съответствие с нашите законни власти. Това е ключовият въпрос. Различните хора използват различни разговорни изрази", каза той.

ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА: Защо Тръмп реши, че Обама го е подслушвал?

Попитан дали знае за доказателства, че ФБР незаконно е шпионирало кампанията на Тръмп, Рей отвърна: "Не мисля, че аз лично имам някакви доказателства от този род".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.