Заседанието на Парламента започна обаче без депутатите от ДПС и БСП

Кворум в първия работен ден на депутатите след дългата Великденска ваканция. Заседанието на Парламента започна обаче без депутатите от ДПС и БСП. Управляващите дадоха заявка за изпълнението на пълен мандат.

121 народни представители осигуриха кворума, за да започне заседанието. От парламентарната трибуна председателят на НС Цвета Караянчева изрази надежда, че въпреки предизборната кампания депутатите ще запазят добрия тон и ще продължат да изпълняват законодателните си ангажименти. Управляващите заявиха, че и след евроизборите ще продължат с ангажимента си да подкрепят правителството в неговите приоритети. ВОЛЯ пък обясни нагледно защо е единствената опозиция в пленарната зала. 

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

„Надявам се, че през тази сесия, въпреки предизборната кампания, ще продължим да изпълняваме задълженията си”, каза Цвета Караянчева.

„Парламентът е и мястото, от което опозицията оказва контрол върху управлението и има възможност да заяви своите алтернативни позиции по различни обществени въпроси. В този смисъл сме обезпокоени от продължаващото няколкомесечно отсъствие на най-многочислената опозиционна партия БСП”, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Ще ви дам пример от реалния живот, хората изнемогнали, викат неволята.  Неволята идва вижда проблемите и вика не мога да се оправя викайте волята, ние ще бъдем тук и ще помагаме на българите”, каза Веселин Марешки.

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, които касаят завишаването на пределите при лична самоотбрана, когато е застрашен животът на хората и завишаване на глобите при битовата престъпност с уговорката, че между първо и второ четене ще има обществена дискусия, за да се уточнят ясно текстовете.

В кулоарите на парламента партия „Атака” внесе предложение за промени в Закона за КОНПИ. С тях те настояват доходи и имущество да декларират вече и социолозите.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.