Напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира

Нова ескалация на напрежението между САЩ и Иран. Вашингтон заговори за подготвяно нападение от страна на Техеран срещу американските сили в региона, а Иран обяви, че се изтегля частично от ядреното споразумение. Отказва се от две точки - за продажбата на обогатен уран и тежка вода. Страната дава на останалите държави в договора - Франция, Германия, Русия, Китай и Великобритания, 60 дни да изберат дали да изпълнят ангажиментите си или да застанат на страната на Вашингтон.

Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

„Ционистите и екстремистите в САЩ подложиха на толкова голям натиск американската администрация, че я принудиха да излезе от споразумението”, коментира иранският президент Хасан Рухани.

Напрежението ескалира, след като Вашингтон изпрати самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток. Това стана след данни от разузнаването, че Иран е разположил балистични ракети с малък обсег на кораби във водите край бреговете си и подготвя нападение срещу американските сили в района.

„Не мога да кажа много повече от това. В Департамента по отбрана имат конкретна информация за подготовка на нападения. Става дума за атаки, които е трябвало да бъдат извършени много скоро. Научихме за тях и предприемаме всички мерки, за да ги предотвратим”, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Лавров: Положението с иранското ядрено споразумение става неприемливо

Последва реакцията на Москва, която е страна по споразумението.

„Разбира се, че ситуацията, създадена от САЩ, предизвиква сериозни трудности както за изпълнение на задълженията по споразумението от всички страни в него, така и за неразпространието на ядрени оръжия като цяло”, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Китай също обвини Вашингтон за създалата се ситуация. Говорител на британския премиер Тереза Мей заяви, че споразумението е ключово и Лондон би искал то да остане в сила, докато Иран изпълнява ангажиментите си по него. Франция и Германия също обявиха, че ще се придържат към договора, ако и Техеран го прави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.