Предвидените часове за личен асистент на месец не отговорят на нуждите, смятат протестиращите

Хора с увреждания отново на протест. Смятат, че новият закон за личната помощ няма да им осигури часовете личен асистент на месец, от които се нуждаят. От министерството отговориха, че още е рано да се правят изводи. От началото на април оценката на потребностите на хората с увреждания се прави по нова методика.

„На мен ми дават 109 часа и това ме обрича на затвор”, сподели Митко Николов от "Центъра за независим живот". Според неговите изчисленията, той ще има право на личен асистент за около 5 часа на ден.

„Аз съм човек с тежка телесна зависимост. Имам нужда от почти 24-часова подкрепа, защото не мога да вдигна дори един изпуснат химикал. Кракът ми да падне от количката не мога да го вдигна”, разказа Митко Николов.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

След протеста от социалното министерство отчетоха, че за първия месец на новите правила, са подадени по-малко от хиляда заявления за лична помощ. Процесът на оценяване пък бил приключил за едва 200 от тях.

„Все още сме твърде рано в прилагането на този закон, за да може да коментираме неговите дефекти. Вероятно законодателството не е съвършено. Сега излизат някои неща, които са могли да бъдат уредени по по-добрия начин, но ние сме в ситуация да изпълняваме приет закон”, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Хората с увреждания протестират отдавна срещу приетия закон. Те припомниха, че и през 2010-а пред входа на социалното министерство са недоволствали, че са затворници в домовете си.

Социалният министър: Вече се прави индивидуална оценка на хората с увреждания

За днес бяха направили и табелки за свои близки, които недочакали закон за личната помощ. И въпреки че вече има закон - не виждат положителна промяна.

Тогава искахме закон за личната помощ. Сега той дава същото, каквото беше и без него”, поясни Митко.

До средата на следващата годината от социалното министерство са длъжни да анализират дали новите правила работят добре. И ако не, да предложат промени.

От днес: Индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.