Жителите и гостите на европейската културна столица ще се насладят на 8 невиждани досега арт-инсталиции

С уникално светлинно шоу ще бъде отбелязан денят на Европа в европейската столица на културата. За първи път у нас гостува световноизвестният берлински Фестивал на светлината.

Фестивалът на светлините е едно от най-популярните и феерични арт събития в германската столица, което за 15-години си спечели милиони почитатели по целия свят. Фестивалът ще превърне четири от най- популярните обществени сгради в центъра на Пловдив в огромни светлинни инсталации.

 „Това е нашата цел от Европейския парламент наистина да направим нещо, което да е интересно, по-иновативно, да разказва история, да има послание”, казва Теодор Стойчев - ръководител на Еропейския парламент в България.

С какво ще запомним откриването на Европейската столица на културата в Пловдив?

Жителите и гостите на европейската културна столица ще се насладят на 8 невиждани досега арт-инсталиции, разказващи за духа на хилядолетния град, историята на Европейския съюз, създаването на славянската писменост и култура, както и защо е важно да опазване екологията.

„Като основното така да се каже хайлайт на вечерта ще бъде шоуто, което ще бъде на фасадата зад нас”, казва Мартин Петков - организатор на фестивала.

В навечерието на европейските избори, основната тема на светлинния фестивал е правото на всеки да изрази мнението си. Върху една от фасадите ще бъде прожектиран специално направен 3D-филм.

„Разказва за едно малко момиче Ника, което не бива чуто от възрастните. Затова е ядосана и иска да подари гласа си, т.е. никога повече да не го използва. В последствие попада в капана на времето, където времето й показва един важен урок защо е важно ад използваме гласа си и защо е важно да изразяваме мнението си”, казва още Петков.

Зрелищното светлинно шоу стартира точно в 21.30 и ще продължи 11 минути.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.