Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на лидерите на държавите от общността в румънския град Сибиу

На 28 май ЕС ще има специална среща на високо равнище, за да подготви номинациите за ключовите постове в ЕС. Това съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на лидерите на държавите от общността в румънския град Сибиу, съобщават Франс прес и БТА.

Два дни след края на изборите за Европейски парламент, "на 28 май ще събера всичките 28 лидери, за да започнат процеса по номиниране", обяви Туск на пресконференция. "Това трябва да стане бързо, ефективно и в съответствие с нашите договори. Ако консенсусът се окаже труден, няма да се поколебая да подложа тези решения на гласуване през юни", увери Туск.

В ДЕНЯ НА ЕВРОПА: Разговор за бъдещето на Общността (ОБЗОР)

Той разчита държавите-членки да постигнат съгласие преди края на юни кой да наследи Жан-Клод Юнкер, чийто мандат начело на Европейската комисия изтича в края на октомври.

Новият председател на Еврокомисията ще бъде избран с гласуване от Европейския парламент, който иска на всяка цена той отново да бъде избран измежду кандидатите, издигнати от отделните политически семейства. Такъв беше случаят с Юнкер, който беше водещ кандидат на консервативната Европейска народна партия, излязла начело на изборите за Европейски парламент.

Изборът на кандидата, който да бъде гласуван от евродепутатите, се прави от Европейския съвет - органът, в който участват лидерите на държавите членки. Те отказват да се ангажират да го излъчат автоматично, избирайки измежду водещите кандидати.

Лидерите на ЕС трябва да определят върховния представител по външната политика и следващия председател на Европейската централна банка, предаде ДПА. Назначенията трябва да са балансирани политически, географски, демографски и по пол, така че да са представени и големите, и малките държави, посочи Туск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.