10 от жените са разпитани, но не са поискали закрила

"Престъпната схема за трафик на жени с цел брак е действала от няколко години, информацията за тази дейност при нас постъпи в края на 2017 г. От тогава до 8 май бяха събирани доказателства." Това каза заместник-директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Светослав Манолов в ефира на „Здравей, България”. На 8 май екипи на Гранична полиция и СДВР обискират няколко адреса в София. Задържани са 4 души. Трима от български произход и един индиец. Иззети са веществени доказателства.

„От събраната информация стана ясно, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с набиране на момичета с български произход, които сключват фиктивни бракове. Това става на територията на Кипър, Австрия, Белгия и Дания. Те са фиктивни, защото мъжът и жената, които сключват брак, не се познават. Те се срещат на подписването на гражданския брак. Задържаните са имали различни функции. Две от жените са сестри. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, самолетни и автобусни билети, с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа”, обясни Росица Димитрова от "Гранична полиция".

До този момент няма данни за физическо насилие върху жените, но им е ограничавано придвижването. Освен това са им отнети и личните документи за самоличност. 'Имаме събрани доказателства за около 10 жени, но разследването продължава. Жените са разпитани, но те не са поискали закрила", добави Димитрова. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.