Това потвърди в кулоарите на НС вътрешният министър Младен Маринов

На първа среща между ръководствата на МВР и ДАНС, главния прокурор и ЦИК вчера са уточнени мерките за сигурност по време на евровота, създаване на координация и механизъм за отработване на съответните сигнали. Това потвърди в кулоарите на НС вътрешният министър Младен Маринов, съобщава БТА.

По думите му е обсъдена както физическата охрана и опазването на обществения ред в секциите, така и киберсигурността на информацията, която се обменя в хода на произвеждане на изборите. "Там ангажиментът е на ГДБОП и звеното за киберсигурност. На срещата стана въпрос и за машините за гласуване как ще бъдат транспортирани и охранявани", добави той. Мисля, че сме създали добър механизъм за проверка на всеки сигнал, заключи министърът. 

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижни избирателни кутии

Маринов засега не пожела да разкрие колко са жертвите на престъпната група за трафик на жени в страни от Западна Европа и принуждаването им да сключват фиктивни бракове. Към момента има повдигнати обвинения на четири лица - трима български граждани и един индийски, припомни той. По думите му, продължават действията по документиране на работата по цялата престъпна дейност. Информацията за броя на жертвите е от разследването, тя ще бъде предоставена в обвинителния акт, на този етап, ако я споделим, можем да заплашим разследването, разясни вътрешният министър.

За летния сезон по нашето Черноморие ще бъдат командировани 947 служители на МВР, главно в Бургас/781/, Варна /126/ и 40 в областна дирекция Добрич. При промяна на обстановката полицаите могат да бъдат преразпределени, ако се налага.

"За летния сезон се взимат абсолютно всички мерки в т.ч и увеличаване на капацитета на отряда за борба с тероризма в сектора за противодействие на бомбените заплахи, това означава технологично обновление, по-ефективна и бърза проверка на съмнителни багажи", уточни Младен Маринов.

Той успокои, че обстановката по българо-турската граница е спокойна, няма мигранти, заради размирната ситуация в южната ни съседка, свързана с изборите там.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.