Разнасянето на машините по секциите ще стане на 24 срещу 25 май

Всички машини за евровота вече са доставени у нас. Те са в склад, одобрен от Централната избирателна комисия. Службите за сигурност ще се ангажират с тяхната охрана.

Европейските избори ще струват на държавата общо 32,4 млн. лева.

А за машините държавната хазна ще похарчи 7,5 млн.лв. В тази сума влизат и допълнителните услуги -  настройка на софтуера, обучения на членовете на СИК, както и инсталиране на машините по места.

Отпускат 9 млн. лева на ЦИК за машинното гласуване

Машините за изборите на 26 май ще са общо 3 000. А цената на едно устройство струва 2 500лв. Като от фирмата – изпълнител са предвидили 900 технически лица, които при необходимост да се погрижат за безпроблемното машинно гласуване.

Две седмици преди евровота, машините за 3 000 избирателни секции у нас вече са в София. Под строга охрана и под вниманието на службите. „Повече са, защото има изискване за 10% резервни машини, така че са 3 300”, казва Веселин Тодоров.

От МВР са създали организация за охраната на всички 3 000 машини.

До дни външен одит ще  покаже дали машината преброява коректно вота.  А от фирмата – изпълнител уверяват: „Така са произведени, че не могат да се изваждат техните памети от дъното на компютъра. Така че, не може някой да подмени паметите, за да стартира някакъв друг софтуер”, каза още Веселин Тодоров.

Във ВАС постъпи жалба срещу избора на доставчик на машините за гласуване

Въпреки това за киберсигурността на вота тази година се ангажират и службите. Това стана ясно след съвместна среща между ЦИК, МВР, ДАНС и главния прокурор. А днес в парламента вътрешният министър  Младен Маринов потвърди: „Там ангажимент имат ГДБОП. Със звеното киберсигурност. Стана въпрос и за машините, които ще извършват електронното гласуване. Мисля, че сме създали добър механизъм за проверка на всеки един сигнал”.

За техническото обезпечаване на машината по време на изборния ден от фирмата-изпълнител са предвидили 900 човека, технически лица. „В началото на изборния ден те ще бъдат извън пред секцията и при необходимост ще бъдат поканени да влязат”, посочи Веселин Тодоров.

Очаква се на 24 май машините да бъдат доставени в секциите по места.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.