Според Радев честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в страната

„Искам да акцентирам на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател”. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с ръководството на Централната избирателна комисия, съобщава БТА.

Снимка: Олег Попов, NOVA

По думите му честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна. „Това изисква безупречна организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците ни зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и контрол на всички нива и на всички етапи, особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, оформянето на протоколите, обработването и обобщаването на резултатите”, посочи Радев.

„Обсъдихме мерките, най-вече подбора, подготовката, обучението на членовете на СИК, една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен”, допълни още той.

Снимка: Олег Попов, NOVA

„Очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК”, каза още държавният глава.

Като важна задача Радев посочи и защитата на машинния вот, контрола, както и навременната реакция при сигнали. „Надявам се тези избори наистина да бъдат прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си”, отбеляза държавният глава.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изрази надежда, че независимо от напрежението в обществото, нормално в предизборен период, ще бъдат проведени добре организирани и честни избори. „Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие и от тях”, посочи тя.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии”, информира Стоева. Тя припомни, че с нарочно свое решение ЦИК е определила 3000 секции, в които ще има машинно гласуване, на случаен принцип, в цялата страна. 

„Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен машинен вот”, посочи тя. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.