Засега няма потвърждение за атаките от страна на Саудитска Арабия

Шиитските бунтовници хуси в Йемен обявиха, че са извършили атаки с дронове срещу саудитски обекти, съобщава БТА, като се позова на тяхната телевизия Ал Масира. В съобщението не се уточнява кои са били мишените на нападенията и кога са станали те. Засега няма потвърждение за атаките от страна на Саудитска Арабия.

Иран иска разследване на обстрела на петролни танкери

Във вторник Саудитска Арабия обяви, че два нейни петролни танкера са сред четирите кораба, нападнати край бреговете на Обединените арабски емирства в неделя."Седем дрона извършиха атаки срещу жизненоважни саудитски съоръжения", цитира днес телевизия Ал Масира военен представител на хусите.

ООН призова всички страни към сдържаност по отношение на ситуацията с двата саудитски танкера

Не е ясно дали с това съобщение свързаните с Иран шиитски бунтовници в Йемен, които се сражават срещу оглавявана от Саудитска Арабия коалиция, поемат отговорност за нападенията срещу кораби край ОАЕ.

Силни експлозии са били чути в пристанищния град Фуджейра в ОАЕ

Емирствата не разкриха от какъв характер са били атаките в неделя, нито обвиниха някого за тях.

Тези нападения бяха извършени съвсем близо до стратегическия Ормузки проток, през който минава значителен дял от петролните доставки по море. Това стана на фона на засилването на напрежението между Съединените щати и Иран в Близкия изток. 

Миналата седмица САЩ предупредиха, че американските търговски кораби, включително петролните танкери, плаващи през основните морски коридори в региона, може да бъдат взети на мушка от Иран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.