В ефира на „Здравей, България” темата коментираха шефът на НЕК и Румен Радев от АИКБ

„Нямаме ангажименти към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не влияе върху цената на електроенергията”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев. Тези негови твърдения категорично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА: Бизнесът и НЕК - в схватка (ОБЗОР)

„Естествено, че НЕК може да влияе на цените”, заяви той. И поясни, че компанията е „особен казус – и обществен доставчик, произвежда ток и е търговец, включително и на свободния пазар”. Радев сравни НЕК с футболен съдия, който с решенията си, може да повлияе на крайния изход от мача, може дори да отиграе топката или да подаде голов пас.

Работодателите: Има всички признаци на организирана престъпна група при пазара на ток за бизнеса у нас

„Визираме поведение на НЕК, което намираме за неадекватно, и то не само във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за силни мерки и реформи в енергийната система като цяло”, каза още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодателски организации у нас. Според него се създава "изкуствен, и то търговски, а не фактически дефицит на електроенергия".

Радев коментира и ситуацията с дните, в които цената на промишления ток у нас отбеляза рекордни за Европа стойности. "Тези дни имаме дори и внос – реализация на вътрешен пазар, заради високите цени. На пазара предлагането е ограничено, пазарът е много тънък. Представете си, че по някаква причина едни 30 мегавата са изтеглени от този пазар чрез някаква двустранна договорка – тези 30 мегавата могат да го преобърнат като цена", заяви Радев.

Красимир Дачев: В света няма губещ монополист – или много крадат, или са много глупави

Петър Илиев заяви, че НЕК спазва законите и разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)” и че НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази насока бил свързан с дело на Европейската комисия срещу България за манипулации на свободния пазар. Освен това, НЕК имал пълното право да продава излишното количество електроенергия на същия този пазар. "България си избра този модел – от 2014 г. токът се продава по графици и целият свободен се продава само на борсата", каза още Илиев.

И той се съгласи с твърдението, че проблем с промишления ток има. Но определи като "смешно" предупреждението, че основни стоки и услуги ще поскъпнат, заради повишението цената на електроенергията. 

"Оказа се, че имаме прекалено големи различия, и то принципни. Естествено, че има възможност стоките да поскъпнат. Всеки търси след това възможност да реализира по-скъпата си продукция заради по-високата себестойност, която при него се интегрира. Той какво може да направи, освен да се опита да прехвърли по-високите си разходи и върху цената на краен продукт?", коментира Радев.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.