От 16 ноември до 16 януари стартират тестове на системата в реално време

Отлагат тол системата с три месеца. За това се разбраха премиерът и превозвачите, след като от бранша атакуваха държавата заради предложения размер на тол таксите.

Първоначално плановете бяха от 16 август камионите и автобусите да не купуват винетка, а да плащат тол такса. Таксуването  с тези рамки обаче ще бъде отложено с около 3 месеца и така около ноември можем да очакваме тол системата да работи.

Новият план: симулацията на тол системата, която започна вчера, да продължи до 16-ти август. А след това ще започне реален тест на тол-системата.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Заради тол таксите: Транспортният бранш на спешна среща с премиера Борисов

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Ние предложихме да предоставим камиони, на които да се монтират бордови устройства, за да се види реалната картина, която ще се получи от трафика", каза председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев.

Снимка: Олег Попов, NOVA

"Тяхното искане е окончателното решение за таксите да бъде взето като решение след проследяване на реалния трафик", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Снимка: Олег Попов, NOVA

В този период превозвачите няма да заплащат тол тарифа.  Първият вариант за цените, които регионалното министерство предложи беше най-консервативният и с най-високите тарифи. Те варираха от 5 до 95 ст. / км. 

"Склонни сме да преговаряме относно размера на таксите за всички видове категории превозни средства, така и от евро 1 до евро 6", добави Аврамова.

Все пак окончателният размер на тол таксата ще се определи и от приходите от системата. В момента парите, които се събират от винетки, са около 370 милиона лева на година и още около 200 милиона от хазната. Те обаче не били достатъчни за рехабилитация и ремонт на пътищата. Трябвали още около 600 милиона лева.

Наново ще бъде обсъждано и за кои пътища да се плаща тол такса. Засега се предлага това да са 10 000 км от републиканската мрежа.

"Възможни са компромиси и ще им предоставим карта с пътищата с нулева ставка от тези 10 800 км", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройство.

До седмици трябва да има нов вариант за обхвата и цените на системата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.