В село Морава дървета са паднали върху 10 къщи

Разрушения и щети за десетки хиляди в няколко района на България, след снощните бури и градушки. Ураганен вятър и порой отнесоха част от жп линия край Свищов. От другата страна на Балкана - в Карлово и Нова Загора градушка унищожи големи части от реколката. Комисии започнаха работа по описване на щетите.

Най-сериозни щети в свищовско има в село Морава. Там 10 дървета паднаха върху 10 къщи. Беше прекъснато и електроподаването. А посевите в двора на 86-годишният Асен Димов са напълно унищожени. „Лоша работа, лоша работа. То минути трае. Минута и нещо, но то чупи дървета, гъта, бута, лози, асми”, коментира възрастният мъж.

Ситуацията в дома на Мария Флорева не е по-различна. „Стана един силен вятър и от течението – гътна бора и ми измъкна жиците на тока. Страшничко си духаше, свири, лопа – градушка”, добавя тя.

Пожарни екипи от три града разчистваха през целият ден. ” Те основно отстраняват паднали дървета, махат земна маса с фадромите и почистват улиците”, обясни Красимир Кръстев – директор на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – Велико Търново.

СНИМКИ ОТ ГРАДУШКАТА В СЕЛО МОРАВА ВИЖТЕ ТУК

Унищожени са хиляди декари земеделски площи. Тепърва започва оценка на щетите, а държавата обеща помощ ако бъде поискана. „И чакаме земеделските производители, дали ще подадат заявления, за да ги обезщети държавата. Тя го обезщетява по-добре, ако са застраховани”, коментира министърът на земеделието Десислава Танева.

Очакванията ремонта на железопътната линия да приключи в рамките на деня не се оправдаха. Автобуси извозваха пътуващите между градовете Левски и Морава. Село Морава вече е разчистено, но опасността от градушки и бури остава.

Градушка с размер на орех падна в Централна България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Комисията от Община Карлово и областната служба по земеделие започна да описва загубите за големите земеделски производители. Щетите са за хиляди левове. Около 25% от розовите масиви са унищожени.

За да получат компенсация от държавата, задължителното условие е земеделските производители да подадат молба в 7-дневен срок от датата на бедствието и да са регистрирани като стопани по Наредба 3.

СЛЕД ГРАДУШКАТА: Какви са щетите в Карловско?

А  реколтата в Карловско е унищожена на около 70%. Най- засегнатото място в Карловско е село Каравелово. Тук все още стоят част от ледените късове, паднали вчера. В градината на Тота Михайлова градушката унищожила всичко.

Сега разчита на помощ от държавата.  Засега обаче обезщетения от държавата за домакинствата не са предвидени.  „Ако имат застраховка, ще получат обезщетение, но почти никой няма такава застраховка, просто само едно съжаление към тях”, обясни Стефан Стефанов, главен секретар на Община Карлово. Комисията от общинската администрация и областната служба по земеделие започнаха да описва загубите за големите земеделски производители. Щетите са за хиляди левове. 

Дори и с помощта от държавата, Ранчо Ранчев смята, че бизнесът му е пред фалит. „По моя преценка около 70 порецнта е унищожено, около 70. Не съм застрхвал, защото е тромава процедурата, а после, след като се случи, почни нищо”, коментира той.

Част от розовите масиви в Карловско, на които разчитат стотици семейства, също са унищожени от градушката. За да получат компенсация от държавата, земеделските производители трябва да да подадат молба в 7 дневен срок от датата на бедствието. „За да бъдат предтвратени подобни бедствия като това, Изпълнителна агенция за борба с градушките в момента изгражда площадка, която очакваме да заработи до края месеца”, заяви Славка Червенкова, кмет на село Каравелов.

Какво време ни очаква в следващите дни и ще спре ли да вали, вижте във видеото

Репортери: Мартин Георгиев; Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.