Павло Климкин обяви, че ще внесе заявлението си за напускане в деня на встъпването в длъжност на новоизбрания президент

Външният министър на Украйна Павло Климкин съобщи, че ще подаде оставка и ще се кандидатира за депутат, предаде БТА.

Той написа във Facebook, че в деня на встъпване в длъжност на новоизбрания президент Володимир Зеленски, ще внесе във Върховната рада и в президентската администрация своето заявление за напускане. Климкин обяснява, че действието му е проява на "политическа култура", тъй като следващият държавен глава трябва да може да създаде свой външнополитически екип и външнополитическа стратегия.

Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия

Павло Климкин е пръв дипломат на Украйна от 19 юни 2014 г., припомня ТАСС. Оповестеното по-рано днес решение на партията "Народен фронт" да излезе от коалицията си с"Блока на Петро Порошенко" отваря път за 30-дневни преговори за съставянето на нова правителствена коалиция, посочва Ройтерс. Това може би ще попречи на Зеленски да разпусне Върховната рада и да свика предсрочни парламентарни избори, тъй като те биха били прекалено близо до датата на редовните избори, които трябва да бъдат към края на октомври.

Володимир Зеленски, комедиен актьор и продуцент без политически опит, удържа убедителна победа на президентските избори през април. Но неговата партия не е парламентарно представена, което му налага да свика предсрочни избори, докато популярността му е висока. Способността на новия президент да сътрудничи с депутатите ще бъде от голямо значение за това дали той ще може да изпълни обещанията си пред избирателите и да осъществи реформи, необходими за получаването на помощи от чужбина, коментира Ройтерс.

Новоизбраният украински президент обяви приоритетите си

"Настоящата игра в парламента е поредното свидетелство за факта, че депутатите се безразлични към хората, които са ги избрали", гласи изявление на пресслужбата на Зеленски по повод решението на "Народния фронт" да излезе от правителствената коалиция. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес