От първия до последния сезон за специалните ефекти е използван български софтуер

Броени дни остават до дългоочакваната развръзка на „Игра на тронове”. Почитателите чакаха две години, за да гледат последния 8-ми сезон на фентъзи поредицата. Сега обаче се оказва, че не всички са доволни от развоя на събитията в сериала. Петиция, разпространена в интернет, настоява целият сезон да бъде преработен. Подписите си под това искане до този момент са поставили над 800 000 души. 

Ако част от почитателите са разочаровани от сюжета, то със сигурност забележки към специалните ефекти няма. От първия до последния сезон за тях е използван български софтуер. Още в първата секунда на първия епизод, в първия сезон българският софтуер е използван в интрото на сериала. „Още когато изгледах първите два епизода, знаех, че това ще е нещо специално. Но нямах никаква представа, че ще се превърне в този хит, който е сега”, казва Лон Грос.

Недоволни фенове подписват петиция "Игра на тронове" да бъде преработен

Той оглавява американския офис на българската компания, създала софтуера V-Ray. Именно той се използва за специалните ефекти в „Игра на тронове”. У нас Грос е за конференция на световно ниво, организирана от компанията му в София.

„Аз съм направо пристрастен, гледал съм всеки епизод от всеки сезон. Това със сигурност е добър начин да обясня на семейството и приятелите си как работи нашата технология. Когато ме питат: „Какво всъщност работите?”, мога да отговоря: „Нали знаете, че драконите не съществуват? Така че тези, които виждате на екрана, са компютърно генерирани. Причината да изглеждат толкова истински, е нашият софтуер”, казва той.

Започнаха снимките на предисторията на "Игра на тронове"

Лон работи директно със студията за визуални ефекти, които създават впечатляващите сцени. „Нека вземем „Битката на копелетата” – това е момент, който всички си спомнят. Мисля, че за тази битка сериалът спечели награда „Еми”. Всички коне са дигитални, ездачите са дигитални. Обикновено единствено Джон Сноу държи своя меч, а всичко около него е компютърно генерирано", обяснява Лон.

Разказва, че с всеки следващ сезон очакванията на зрителите стават по-големи. И с всеки следващ сезон ефектите стават още по-впечатляващи. „В началото със сигурност ги нямаше тези страхотни, блокбастър ефекти, които видяхме в „Битката на копелетата” или момента, в който зеленият огън погълна част от „Кралски чертог”. Зелените експлозии бяха кулминацията на един от сезоните, това беше невероятно!”, казва още Лон.

Последният излъчен епизод на "Игра на тронове" е най-туитваният в историята на телевизията

На въпрос дали самият той харесва осми сезон, той отговаря: „Оценявам това, което са направили… Може би бих избрал различно развитие за част от героите или пък просто ми се иска с тях да се беше случило нещо друго. Но отново не съм сигурен, че щях да съм доволен и от това. Така че не мисля, че този въпрос има правилен отговор”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.