Инициативата се провежда по идея на Международната автомобилна асоциация

30 млади хора мерят сили във второто издание на инициативата „Най-добър млад шофьор на България“. Идеята е на FIA – Международната автомобилна асоциация, а у нас тя се провежда от Съюза на българските автомобилисти, като партньор в нея е Главната дирекция „Национална полиция“. Стартът на състезанието бе даден в събота сутрин.

"Автомобилът е удоволствие, но и отговорност", каза главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП и призова участниците да бъдат изключително отговорни на пътя, не само по време на състезанието, но и след това. Той посочи, че седем от допуснатите до финала на миналогодишното издание 30 млади хора, през лятото на 2018 г., са направили нарушения на Закона за движение по пътищата.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Росен Рапчев пожела успех на участниците и ги призова да бъдат толерантни на пътя.

През настоящата година над 4 000 души, които отговарят на изискването на регламента, са се явили на първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, подчерта инж. Емил Панчев. В сравнение с миналата година, желаещите са били с 500 повече, но все още сред тях има такива, които не знаят какво покрива задължителната застраховка "Гражданска отговорност", допълни още председателят на СБА.

На откриването на церемонията присъстваха още Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК и представители на ИААА.

Инициативата „Най-добър млад шофьор на България“ се провежда у нас за втора поредна година. В първия кръг, който е онлайн решаване на листовки, се явиха 4000 млади хора, отговарящи на условието да са на възраст между 18 и 26 години, да имат стаж зад волана не повече от 5 години и да нямат нарушения на ЗДвП. От тях успешно преминалите са 30, сред които и 7 жени, които днес демонстрират умения зад волана – управление на мокра настилка, паркиране, оказване на първа долекарска помощ. Победителят в надпреварата получава възможността да управлява нов автомобил в продължение на една година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.