Комикът без никакъв политически опит насрочи предсрочни избори

Новият президент на Украйна положи клетва и веднага, след това разпусна парламента. В първия си ден като държавен глава, комикът без никакъв политически опит Владимир Зеленски насрочи предсрочни избори и обяви за свой приоритет решаването на конфликта с Русия. Часове по-късно и премиерът на страната подаде оставка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пред делегации от повече от 100 страни, Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна и получи символите на властта - верига, герб и скиптър.

Снимка: EPA/БГНЕС

Зеленски разпусна предсрочно украинския парламент

Кампанията на новака в политиката Зеленски беше насочена срещу корупцията. Но днес, посланието му, вече като президент, беше далеч по-различно. И ориентирано към Русия.

„За да бъдат предотвратени повече смъртни случаи на нашите герои, аз съм готов да направя всичко. Не ме е страх да вземам трудни решения. Готов съм да загубя популярността си, рейтинга си. И ако е необходимо, съм готов без колебания, да загубя позицията си, така че най-накрая да има мир”, заяви Зеленски.

Снимка: EPA/БГНЕС

Зеленски готов за „нормандски преговори” с Москва

Руска делегация не присъстваше на церемонията, президентът Путин обяви, че ще изчака да види действията на новия президент. Първото му действие беше да разпусне парламента.

„Разпускам Върховната Рада! Слава на Украйна!”, обяви Зеленски. „В живота се опитвах да направя всичко, за да се усмихнат украинците. Така го чувствах със сърцето си. Това не беше просто моята работа. Честно казано, това беше моята мисия. През следващите пет години ще правя всичко за вас, украинци, за да не плачете. Благодаря ви!”.

На церемонията България беше представена от вицепремиера Мариана Николова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.