От началото на тази година за такива нарушения са санкционирани 1665 шофьори

40 камери за контрол по бус лентите слагат от Столична община на 7-те отсечки в София. Те трябва да са готови до края на месеца, съобщи зам.-шефът на Пътна полиция в София Любомир Костадинов, цитиран от "24 часа". Досега контролът в тях се осъществява от катаджии, тъй като камерите за скорост не могат да бъдат ползвани за такива нарушения. Новите устройства няма да снимат само нарушителите, а всички. След като бъдат отсети всички прегрешили, снимките с тях се ще изпращат към Пътна полиция, където ще се налагат глобите. Така и контролът ще стане денонощен. Снимачките ще са по няколко на всяка отсечка за автобуси.

Такива ще има на следните места: бул. “Цариградско шосе”, бул. “Сливница” - от Сточна гара до бул. “Петър Дертлиев”, бул. “Данаил Николаев”, бул. “Александър Малинов - от бул. “Андрей Сахаров” до “Цариградско шосе”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” - между “Черни връх” и “Драган Цанков”, бул. “България” - между “Гоце Делчев и “Пейо Тодоров” Има и една обособена зона на бул. “Константин Величков”, между бул. “Сливница” и бул.“Възкресение”. Там автобуси, тролеи и трамваите се движат в средната лента по линията на железницата и са отделени със заградителни съоръжения. 3133 са глобените през миналата година за шофиране в бус лентите. Те са платили по 50 лв. за нарушението. От началото на годината до средата на май са санкционирани 1665 шофьори.

АКЦИЯ ПО ПЪТИЩАТА: Полицията засече над 600 нарушения само за ден

Масово хората зад волана се оправдават, че не виждат маркировката, защото се е изтрила. Шофьорите на междуградските автобуси нямат право да се движат в специалните ленти, което много от хората не знаят. Маршрутките също не могат да се възползват от тях. “Най-много са нарушителите сутрин по бул. “Цариградско шосе” след Орлов мост до Плиска”, казва инспектор Костадинов. В края на работния ден най-много се кара в бус лентата на бул. “Сливница” в посока кв. “Люлин”. Засега няма нито един, който да е карал в обособената отсечка на бул. “Константин Величков”. Тя обаче е преградена и вероятно затова шофьорите не я ползват. Нарушението създава предпоставки и за други ситуации на пътя. “Лошото е, че шофьорите не гледат забраните и създават още тапи, защото, като влязат в бус лентата при задръстването, няма как да излязат. Така отиват на кръстовището със съвсем друго направление на движение. Така стават проблеми, които водят до конфликти, катастрофи, разправии между гражданите”, коментира .

142 случая на шофиране в аварийната лента за шест месеца

Проверка на “24 часа” показа, че забраната се нарушава масово дори в 11,30 ч преди обед на бул. “Александър Малинов”. За 5 минути екипът на медията установи 7 нарушители. Само една от колите беше с регистрационен номер от провинцията. При опита си да влязат в правилното платно на светофар два от автомобилите навлязоха в кръстовище. Продължавайки по “Цариградско шосе”, засякохме 5 междуградски автобуса и 3 маршрутки, които караха в свободните бус ленти. Най-масово шофьорите ги ползват, за да изпреварят, показа проверката ни. Междувременно от Пътна полиция тестват камерите, които снимат за Гражданска отговорност. Идеята е да се използват и за контрол на скоростта. "Подаваме сигнали и по интернет, но трябва да свидетелстваме Шофьорът на камиона е бил глобен с 50 лв. след сигнал в “Гражданите”. Сигнали за каращи в бус лентите могат да се подават и на тел. 112, както и на фейсбук страницата на СДВР и на имейла на дирекцията. На изпратената снимка или клип трябва ясно да се вижда регистрационния номер на нарушителя. Заради множеството програми за обработка на изображения човек трябва да отиде лично и да даде показания. Когато научат, хората масово се отказват", обясни още Костадинов.

Над 6800 глоби за шофьори в дните около Нова година

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.