На държавния зрелостен изпит по "Български език и литература" се явиха 49 334 ученици

На държавния зрелостен изпит по "Български език и литература" се явиха 49 334 ученици. Анулираните писмени работи са 11, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В ранни зори учениците тръгнаха към 677 училища у нас и две в чужбина. За сигурността и реда отговаряха над 10 хиляди квестори и 4 хиляди камери, разположени както вътре в класните стаи, така и по коридорите.

Изпитният вариант беше генериран с помощта на софтуер, който съдържа 11 милиона възможни комбинации.

След 12 години в училище дойде часът, в който зрелостниците трябваше да покажат владеят ли книжовния език и познават ли литературната класика.  Два часа преди това в просветното министерство беше генериран тазгодишният вариант на матурата.

И тази година в нощта преди изпита се появиха редица постове в социалните мрежи от потребители с имената на български поети и писатели. В публикациите им се посочваше не само авторът, но и произведението, което ще се падне. Случайност или не, малко след 10 вечерта се появи и името на Елин Пелин с разказа "Косачи". Теч на информация не е възможен, категорични са от министерството, защото само един единствен човек знаел какви въпроси се крият зад цифрите.

„Абсолютно недопустимо е спекулирането с притеснението на учениците, които се явяват на матура. От "n" на брой автори и "n" на брой произведения винаги може да има някаква комбинация. Но се създава излишно напрежение преди изпита”, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

За 4-ри часа учениците решаваха тест от 40 въпроса и писаха есе или интерпретативно съчинение на тема "Реалност и измислица в разказа "Косачи" на Елин Пелин". Повечето зрелостници излязоха доволни от изпитните зали.

Следващата задължителна матура за дванайсетокласниците ще е на 23-ти май - по предмет по избор. Най-много са желаещите да се явят на препитване по "Биология" и "География".

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.