Глобата за подобно нарушение ще бъде 50 лв.

Денонощен контрол за неправилно шофиране в бус лентите. Столичната община слага 40 камери, които ще ловят нарушителите в София. Заради задръстванията в града шофирането в лентите, предназначени за автобуси на градския транспорт, е едно от най-честите нарушения в трафика.

Най-много нарушители се хващат на бул. „Цариградско шосе”. Там досега следяха само патрули на КАТ. Сега вече има и камери. През 2018 са санкционирани общо 2216 шофьори. А от началото на 2019 досега са наложени над 1600, което е близо 4 пъти повече от същия период миналата година.

Шефът на столичния КАТ: Патрулки карат в бус лентите, за да вдъхнат респект

Шофьорът Димитър кара автобус по линия 20. Ежедневно закъснява и не спазва графика си. Основна причина са леките коли, които карат или спират в лентата, отделена за градския транспорт.

 Досега Димитър можеше да се оплаче само на пътните полицаи.

Погват шофьорите, които се движат в бус лентите

„Ежедневно ще се събира информацията от камерите, които ще работят постоянно.  Ще могат да се записват и  номерата на автомобилите. И съответно СО ще предава информацията към СДВР за съставяне на санкции”, заяви общинският съветник Зафир Зарков.

Новите средства за контрол струват на общината 150 000 лева с ДДС.

Най-много нарушения се правят, когато трафикът е засилен. Заради ремонти днес булевардите „Сливница” и „Димитър Николаев” бяха почти непроходими. А шофьорите се пошегуваха, че само за ден общината ще може да си избие парите за камерите.

Новото видеонаблюдение ще обхване някои от най-големите булеварди в София  – „Сливница”, „Александър Малинов”, „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „България”, „Цариградско шосе”, както и бул. „Данаил Николаев”.

Камерите ще започнат да записват от началото на юни. А глобата е 50 лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.