Все по-сериозен е и проблемът с речта на омразата срещу Европа

Европейската комисия съобщи, че наблюдава повишение на случаите на дезинформация в навечерието на изборите за евродепутати. Броят на тези случаи е повече от обичайния, уточни говорител на комисията, цитиран от БТА.

История на европейските избори (ВИДЕО)

"Засичаме вълна от дезинформация и реч на омразата срещу Европа. Не се заблуждаваме, че този въпрос може да намери решение в Брюксел, но правим всичко възможно да преборим лъжите, доколкото можем. Често се чувстваме самотни в това усилие. Необходим е съюз между правителства, неправителствени организации, синдикати и социални мрежи", посочи говорителят.

ЕК приветства ангажимента на онлайн платформите преди евроизборите

"Като институция имаме задължението да опровергаем разпространяваната дезинформация, макар да не участваме в кампанията за изборите", добави той по повод гласуването във Великобритания. По думите му ЕК е готова да провери сигнали на британски избиратели, ако са били затруднени да гласуват днес. Говорителят уточни, че ако получи жалби, ЕК ще се свърже с подателите, но отбеляза, че е работа на местните власти да предприемат необходимите мерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес