Вижте как българските учители и ученици отбелязаха Деня на буквите

В Деня на славянската писменост и култура празнични шествия бяха организирани в редица градове на страната.

СНИМКИ ОТ СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството. В него се включиха над 1200 ученици и техните учители от 30 столични училища. Имаше мажоретни и фолклорни състави. В шествието участваха и 50 деца от Албания и Северна Македония. То приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Сред тях бяха президентът Румен Радев и министърът на образованието Красимир Вълчев. Специален гост на празника бе генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуре. "Този химн и този празник отбелязват характерните ценности за вас, а именно знанието, науката и просветата. Тези ценности отектват в културата на България и са коз за нейното културно развитие", заяви тя пред стотиците празнуващи.

А междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще издигне образованието в основен приоритет в Национална програма за развитие "2030". 

Участниците в събитието в Европейската столица на културата – Пловдив, сред които мажоретен състав и духов оркестър, се събраха на площад „11 май”. Именно там, през 1851 г., за първи път е честван Денят на славянските учители Кирил и Методий. Празненствата тогава се провеждат по инициатива на писателя Найден Геров.

За първи път тази година в шествието в Пловдив се включиха деца от Нови Сад, Сърбия. 

24 МАЙ В АРХИВИТЕ: Как е отбелязван празникът през годините?

В Монтана по главните улици на града шестваха възпитаници на най-старото училище в града, което носи името на Светите братя. Някои от децата бяха облечени в одежди, наподобяващи тези на Кирил и Методий.

Към шествието в Бургас се присъединиха много бивши и настоящи ученици, преподаватели и дейци на културата.  Дори дъждът в петък не успя да помрачи празничното настроение в морския град.

Валежите не спряха и варненци да се присъединят към шествието в морската ни столица. Във Варна ще има над 50 различни събития по повод 24 май, включително и празнична регата.

Търновци пък се радваха на слънчево време и се отправиха на шествие по улиците на старопрестолната столица. По традиция най-малките носиха потрети на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, а също и на бележити българи. Общинската награда „24 май“, която се присъжда за изявен зрелостник, беше връчена на Десислава Димитрова от Икономическата гимназия.

Репортери: Ивомира Пехливанова; Биляна Борисова; Цеца Алексова; Благой Бекриев; Мартин Георгиев; Василена Гръбчева

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.