Традиционните Ботеви чествания събират много признателни врачани и гости на града

Със запалване на вечния огън тази вечер във Враца бяха открити честванията, посветени на 143-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му.

„Тази вечер поставяме началото на честванията, посветени на 143-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Това са дни, в които всеки от нас трябва да направи своята равносметка и да си отговори на въпроса – с какво допринесе, Враца да носи прозвището – град на Балкана, саможертвата и патриотизма. Ако отговорът е положителен, тогава имаме пълното основание да се гордеем, че сме истински потомци на хората,  дали живота си в името на нашето бъдеще. Уважаеми родители, заедно с децата си, посетете паметните места от нашата история – Милин камък и Йолковица и им разкажете за случилото се там и за грешките, които сме допускали, за да не ги повтаряме пак. Само така, паметта за героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета – няма бъде загубена. Откривам Ботеви дни 2019 година!“ – с тези думи кметът Калин Каменов откри честванията, посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията, по официалното откриване тазгодишните чествания, започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев, свързани с парахода „Радецки”, прощалното писмо до неговата любима - Венета, както и последните боеве на четата и гибелта на поета.

Пред жители и гости на Враца, под звуците на българския химн, на централния площад, беше издигнат националния флаг на Република България, а пред паметника на бореца за свобода – Христо Ботев, бе запален вечният огън.

Празничната програма, продължи с рецитал и награждаване на победителите от конкурса „С Ботев в сърцето“.

Първият концерт, част от програмата на „Ботеви дни 2019“ е на легендарните рок-музиканти от „Фондацията“ – вокалът на „Щурците“ – Кирил Маричков, китаристът от ФСБ – Иван Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“ и Симфониета Враца. Кулминацията на вечерта е триизмерното лазерно шоу, прожектирано на сградата на читалище „Развитие“, което пресъздава историята на славянската писменост и делото на видни български възрожденци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.