Това стана в Регионалния исторически музей във Велико Търново

Открит урок за бъдещите първокласници в най-старата детска градина във Велико Търново. Той беше изнесен не къде да е, а в музея.

Пособия на близо два века, с които са се обучавали нашите предци, оживяха в ръцете на шестгодишните деца. Сандъчета с пясък, калеми, писалища от Възраждането бяха извадени пред портрета на Петко Рачев Славейков в музейната зала посветена на будителя.

Три месеца преди да прекрачат прага на съвременното училище, бъдещите първокласници проведоха учебен час, като през Възраждането.

„Излизаме от стереотипа на учебници, преподаване, водене по изложби и им показваме, как всъщност започва да се развива учебното дело в българските земи и те да могат да се докоснат до него”, разказа Жулиета Гюлева, уредник в Регионален исторически музей – Велико Търново.

„Фактът, че на децата им беше интересно си е струвало усилията, които положихме. Така и старините оживяват, и сградата също”, коментира Иван Църов, директор на Регионален исторически музей.

Поощрение за усилията получиха всички – с медали, грамоти и…лакомство.

„Това е бъдещето на България. Това са едни можещи, знаещи, възпитани, умни деца, с които се гордеем и се надяваме те да прославят нашата родина”, заяви Цецка Иванова – учител в Детска градина „Пролет”.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.