Венци бяха поднесени пред паметника на Светите братя Кирил и Методий

Навръх 24 май пред Националната библиотека в София се проведе официална церемония по повод Деня на славянската писменост и култура. В нея участваха президентът Румен Радев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, представители на Българската православна църква, министри от кабинета и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

„С вдъхновение нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за покровители светци, дарили ни буквите и неслучайно техните последователи равняваме с апостоли. В нашия, българския език народът е откривал спасението. Не рядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит. С днешната, все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница. С нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство. Дълбок поклон пред святото дело на българския учител”. Това каза в словото си държавният глава.

„Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Затова днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла, че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът – омраза и конфликти. Честит празник на знанието и духовността”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Днешният празник и неговият химн отбелязват характерните за вас ценности – знанието, науката и просветата”, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. 

В края на церемонията бяха поднесени венци пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Присъстващите на церемонията чуха и българския химн.

Преди церемонията Одри Азуле се срещна с премиера Бойко Борисов, министърът на образованието Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов. 

"България ще изведе образованието като основен приоритет в проекта на Национална програма за развитие 2030 г. Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати", заяви Борисов.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави България за това, което е постигнала в областта на образованието и науката, благодари и за подкрепата на страната ни в ООН за превенцията срещу екстремизма и антисемитизма.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.