„Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не се радва да научи за намеренията на Мей”, заяви говорител на комисията

Европейската комисия изрази готовност да работи със следващия британски министър-председател, независимо кой ще заеме поста след днешното съобщение на премиера Тереза Мей, че се оттегля на 7 юни.

„Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не се радва да научи за намеренията на Мей”, заяви говорител на комисията. По неговите думи Юнкер определя Мей като смела жена, с която се е радвал да работи и която много уважава.

Тереза Мей подава оставка

„Оставаме на разположение за всеки, който заеме поста на британски премиер”, посочи говорителят. Той добави, че ЕК работи с очакването Великобритания да се оттегли от ЕС на 31 октомври. „Оставаме готови за всякакво развитие, но бихме предпочели раздяла на основата на постигнатото споразумение”, поясни говорителят, цитиран от БТА.

По повод съобщенията, че на изборите за евродепутати вчера във Великобритания граждани на ЕС са били възпрепятствани да гласуват, говорителят отбеляза, че организацията на изборите е работа на националните власти. „Според общите правила държавите в ЕС трябва да осигурят условия за гласуването на европейските граждани и трябва предварително да ги предупредят за условията за това”, добави той.

Кои са основните кандидати за премиер на Великобритания? (СНИМКИ)

„ЕК ще оцени внимателно изборите в отделните държави и поуките, които се налагат”, заяви говорителят. В отговор на въпрос дали комисията би завела срещу Великобритания наказателна процедура за неспазване на общностното законодателство, той посочи, че такова действие се предприема при продължавано нарушение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си