На него ще се решава съдбата на лидера Корнелия Нинова и връщането на червените депутати в НС

Извънреден пленум на БСП. Левицата се събира, за да обсъди съдбата на лидера Корнелия Нинова и връщането на червените депутати в парламента.

Ръководството на БСП обяви, че свиква извънреден пленум часове след евровота.

БСП трябва да даде отговор на въпроса дали да стартира процедура за избор на нов председател на партията и да даде възможност за смяна на ръководителите по териториални звена.

Всичко това обаче среща сериозен отпор от вътрешната опозиция. Те са категорични, че това е опит за махане на неудобните играчи. И виждат възможност партията да влезе в задънена улица преди местните избори. Според тях това се бие с устава на партията.

Има дори и правен казус. Корнелия Нинова като лидер на партията е избрана на Конгрес. Това е най-висшият орган на БСП. В случай, че подаде оставка, тя трябва да бъде одобрена от Конгреса, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова.

Ако се стигне до промяна на правилата, не се знае как това ще се отрази на устава на партията.

„Всеки трябва да прецени своята отговорност. Председателят на партията предложи да влезе в процедура за избора на нов председател. Аз го тълкувам като препотвърждаване на легитимност. Така или иначе, през процедурата трябва да се мине и септември да имаме нов председател”, заяви в предаването „Здравей, България” Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.