25-те най-важни години от живота ти

Дали им обръщаме внимание?

Всеки от нас иска да живее по-дълго, по-добре и по-качествено. Грижим се за здравето си, тренираме, приемаме витамини, пием вода и изобщо – даваме всичко от себе си.

Но дали обръщаме внимание на най-важните 25 години от живота си?

Онези години, благодарение на които мозъкът ни функционира нормално, нервите ни не са опънати до скъсване и концентрацията ни е на нужното ниво, за да посрещнем предизвикателствата на деня?

Не, не става дума за възрастта между 20 и 45 години, която е най-активната в живота, а за онези 25 години от живота ни, които прекарваме в сън.

Или поне би трябвало да са толкова, ако искаме да имаме енергията, здравето и доброто настроение, което животът заслужава.

Какво се случва с тялото, когато не спи качествено?

Липсата на сън отключва редица заболявания

При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо.

Имунитетът отслабва, което прави  хората податливи на редица вируси. Нарушава се метаболизмът и това може да отключи сърдечно-съдови проблеми.

Недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки.

Основната причина е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. През 2018 г. МВР сподели интересна статистика. За 8-те предхождащи години има 5392 жертви на катастрофи заради заспиване на шофьора и над 69 000 ранени.

Дори да не се стигне дотам, при много хора системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

А какво всъщност значи „качествен“ сън?

Обикновено мерим съня в часове, които сме прекарали в леглото. Но е важно не само колко дълго спим, но и дали спокойно преминаваме през четирите му фази, които гарантират пълно възстановяване на организма.

Честото събуждане, неспокойният сън, ставането през нощта нарушават качеството на съня и пречат на процесите, които ни помагат да се заредим с енергия.

Ако сънят ви е такъв прекалено дълго време, ще натрупате умора, вероятно и килограми, ще сте раздразнителни и неустойчиви на стрес.

Важно е да спазвате и хигиена на съня. А именно по възможност да си лягате по едно и също време, един час пред заспиване да изключите всички екрани и се настроите с хубава музика и книга на тема „заспиване“. В този последен час преди сън не пийте алкохол, нито прекалено много течности. Само малко чай от лайка, която е известна със седативните си качества.

Ако това не е достатъчно да ви осигури възстановителен сън, можете да получите подкрепа и от хапчета за сън. Едни от най-често използваните продукти са тези с мелатонин. Но за по-комплексно решение съчетанието на традиционния мелатонин с витамин В6 и билки, като пасифлора, маточина и калифорнийски мак.

Тази комбинация спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и чувство за отпочиналост сутрин. Вижте повече подробности за нея тук.

И така през всичките 25 години, в които спим. Лека нощ!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.