Ралев е изнудвал месеци наред предприемач, който щял да изгражда 4-5-етажен блок

60 хиляди лева подкуп е поискал кметът на район „Северен” в Пловдив.

Това обявиха от специализираната прокуратура. Ральо Ралев е обвинен за търговия с влияние и че е поискал парите от строителен бизнесмен, за да му даде разрешително за строеж.

Оперативната работа по случая започва след сигнал до премиера Бойко Борисов. Изнудваният строител решил да се свърже лично с премиера.

„Депозира сигнал до министър-председателят, който сочи, че от него се искат пари, за да бъдат одобрени определени строителни книжа” , каза Иван Гешев, зам.-главен прокурор .

После сигналът стига до КОНПИ и Спецпрокуратурата. Според обвинителите кметът на район „Северен” Ральо Ралев е поискал подкуп , за да пусне разрешителните за строеж на сграда в Пловдив. Според прокуратурата в законовия срок гл.архитект на район „Северен” дава одобрението за строителството, но кметът прибира документите в кабинета си.

„Кметът няма никакви законови правомощия във връзка с тази строителна процедура” , добави Гешев.

Гешев: Две лица, включително кметът на район „Северен”, са обвиняеми

 „Неговото поведение е такова, че очевидно той иска да получи дар. Всичките хора, които той е изпратил за разговори се връщат с отговора, че сумата е 60 хил. лв. За да може да бъде одобрен проектът”, каза от своя страна Венцислав Фернандов, прокурор по делото.

На бизнесменът му е предложено да се свърже с близко лице на кмета. Посредникът според прокуратурата е бизнесмен от Карлово, собственик на кабелна телевизия. Уговорката е парите да се сменят в някое от чейнджбюро в Пловдив, след което посредникът да ги прибере. 

„На човека явно му е омръзнало, не се искал да ходи в чейнджбюра и накрая се е отказал да минава през чейнджбюра”, каза Иван Гешев.

След като взима банкнотите полицията го задържа. А минути по-късно във фитнес зала в града белезниците щракват около ръцете на Ральо Ралев.

От прокуратурата обясниха, че освен изнудвания бизнесмен, свидетел по делото е и архитектът на район „Северен”, който е отказал да изпълнява препоръките на кмета. В момента Ралев и съучастникът му са в ареста. Утре магистратите ще решават дали да ги оставят за постоянно зад решетките.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.