Изгубени ли сме в чуждиците?

„Дядо, ще ме съпортнеш ли с десет лева, че с един френд отиваме на ивент"... Все повече чужди думи навлизат в речта ни. Те са основно английски и са свързани с новите технологии и глобалната мрежа. Затова Институтът за българския език към БАН непрестанно обновява речника на новите думи. 

"Езикът ни е важен, защото ние си мислим, че начинът, по който разсъждаваме, определя начина, по който говорим. Начинът, по който говорим определя начина, по който мислим. Всяка дума, всяко изречение е нюансиран контекст, който влиза в главата и променя начина, по който виждаме света", каза в ефира на "Събуди се" рапърът и режисьор Орлин Милчев - Атила.

Писателят Захари Карабашлиев за силата на езика

Доц. д-р Владислав Миланов от катедра "Български език" в Софийския университет обясни, че е много важно да използваме уместно думите. "Големият въпрос е, когато българският има подходяща дума, да предпочетем нея. Не е нужно от парламентарната трибуна да чуем употребата на думата "екзактно", след като имаме думата "точно", каза той. И подчерта, че с чуждиците в никакъв случай не трябва да се прекалява.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.