Хиляди българи се прекланят пред всички, жертвали се за свободата ни

Заради деня на Ботев хиляди българи за поредна година изкачват Околчица, за да се поклонят пред всички, дали живота си за свободата ни. 143 години по-късно под кръста на върха се събират хора от цяла България.

Хората още от рано сутринта започнаха да изкачват върха на Ботевата слава. "Походът мина успешно. Ръководителите и децата са доволни. Въпреки проблемите на Баница, някои деца остана без бивачни съоръжения след бурята, а около 1 400 човека изкачиха върха с ентусиазъм", каза ръководителят на групата Евгени Филипов.

Комендантът на похода Нели Ненчовска обясни, че най-важното за този поход е събирането на хора от цялата страна, общуват помежду си и почитат паметта на Христо Ботев.

София почита паметта на Христо Ботев (СНИМКИ)

На трибуната ще дойдат всички официални лица. Хората ще останат на поляната, а отгоре ще засвирят сирените и под техния звук ще занемее цяла България в памет на героите, дали живота си за свободата им.

България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на страната ни. Прозвучаха сирените, с които отдаваме почит на всички герои. По традиция кулминацията на честванията е на връх Околчица и в родния град на Христо Ботев - Калофер.

На връх Околчица най-често срещаните думи бяха "Ботев", "патриотизъм", "родолюбие", защото хиляди хора от цялата страна се стичат, за да се поклонят пред паметта на воеводата, четниците и пред всички, загинали за свободата на България.

Дръзновението "За България" на Христо Ботев повело четата му преди близо век и половина тази година стана причина по стъпките му да минат над 1400 походници от цялата страна. Станимир идва за пръв път и е силно разълнуван.

Откриха паметник на Христо Ботев във Велико Търново

Дядо Александър пък всеки път идва с четническа униформа вече 82 години да тачи Ботев там, където е станало най-голямото сражение – на Милин камък.

А учителят Филип Филипов и тази година влезе в ролята на Ботев и всеки искаше да го докосне и да се снима с него. Вероятно и заради воеводата, и заради съвременния прочит на думата "патриотизъм".

Може би и това е причината и тази година Ботев да остане знаме на родолюбието точно днес и тук – на Околчица.

Официалната част свърши, но хората ще останат тук до късния следобед. Така е всяка година по традиция и по този начин ще отбележат по свой собствен начин уважението си към героите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.