Доставчиците по европейските схеми за "Училищен плод" и "Училищно мляко" твърдят, че не получават парите си от ДФЗ

Спорове заради пари по схемите "училищен плод" и "училищно мляко". Фирма доставчик на продуктите заплашва да заведе дела срещу учебните заведения, заради неполучени плащания.

800 училища биха могли да останат без доставка. Според собственичката на фирмата държавата не им е плащала от ноември

 „Получила акт за одобрение октомври 2018 г., извършила съм всички доставки, приключила съм с доставките , но все още няма постъпило плащане”, каза Милена Рашева - заявител по схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко.

Заради забавянето били готови и на съдебни дела, но не срещу ДФ „Земеделие”, а срещу учебните заведения

ЕС отпуска 250 млн. евро за плодове и мляко в училищата

„Ние нямаме правно основание да си искаме парите от фонда. Предстои учебните заведения да си заплатят доставките, тъй като те са бенефициенти, на които аз съм издала фактурата”, добави Рашева.

Една от градините, от които фирмата ще си иска парите, е 10-та. Казват, че не са имали проблем с доставките, но и че не е тяхна работа да се разплащат. 

„Ние имаме издадени фактури, но те не се заплащат от бюджета на детската градина, тъй като бенефициент на тези две схеми е фонд „Земеделие”, ние само контролираме стойността на доставката”, каза Виолета Дряновска - Директор на 10-та ДГ „Чебурашка”

Оказа се, че забавянето на парите е заради проверка от ДФ „Земеделие”. Там получили сигнал, че фирмата не изпълнява сама доставките до всички учебни заведения:

„Това е притеснително дотолкова за фонда, че тя е декларирала собствено, че ще може да изпълнява ангажимента си в цялост, което има отношение към самото и класиране като доставчик на тези плодове. Тя получава предимство пред останали кандидати”, каза Димитър Димитров – Дирекция „Противодействие на измамите”, ДФ „Земеделие”

Затова сега се проверява има ли нарушение на правилата - макар от фирмата да твърдят, че не са нарушили нищо. От ресорното министерство призовават за диалог.

„Не бива така да се стряска една цяла общност с Директори, учители и родителите. Учебните заведения не са страна по сделката”, смята Чавдар Маринов - Заместник-министър на земеделието, храните и горите.

репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.