Информацията беше качена на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ

Американският конгрес е дал разрешение България да купи 8 изтребителя F-16  на стойност 1,6 милиарда долара. Информацията беше потвърдена от българското военно министерство.

Цената включва осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя", всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации. Според производителя "Локхийд Мартин" окончателната цена ще е по-ниска от посочените 1,6 милиарда долара.

Трудни преговори за цената на новите изтребители

Оттук насетне има срок от 2 седмици, в който американското правителство ще даде на България проект на договор.

Припомняме, че първоначално българският парламент разреши да бъдат купени 8 изтребителя F-16 за 1,8 милиарда лева. По-късно депутатите дадоха зелена светлина за отклонение от тази цена. Сумата, която сега Конгресът е одобрил, възлиза на близо 2,8 млрд. лева. 

Според военния министър Красимир Каракачанов сумата по договора може да бъде в рамките на два милиарда лева.

„От тук нататък разговорите продължават. Аз окачвам от 2 седмици да се изпрати проекта на договор за да започнем да го обсъждаме”, каза той.

На въпроса дали цената действително е 1,2 милиарда, Каракачанов отговори, че не се знае колко е цената, но щели да преговарят за една цена, базирайки се на основната им оферта надолу.

„Имаме рамка 1,8 милиарда лева и да се отклоним леко, но ние можем да се отклоним в рамките на разумното за България - около 2 млд. лева е според мен максимума на разумната цена”, добави той относно минималната цена.

"Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд. Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента - 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на крайщата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", заяви Каракачанов, пред БНР. 

Директорът "Комуникации за Европа и Израел" на "Локхийд Мартин" направи кратък коментар по повод одобрението на Конгреса на САЩ България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70. „Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще. 

Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата,  без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин. Одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати  финалната си оферта до правителството на България“, заяви Джон Нилсън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.