Промяната се прави с цел да се повиши сигурността им

Общественият транспорт в индийската столица Делхи ще стане безплатен за жените. Промяната се прави с цел да се повиши сигурността им, съобщиха местните власти, цитирани от БТА.

Безплатният превоз за жените ще стане факт през следващите два-три месеца и от него ще могат да се ползват около 850 000 жени. Той ще струва 115 милиона долара годишно и се очаква да увеличи значително сигурността на жените, като същевременно се намали замърсяването на въздуха, обясни на пресконференция представител на общинските власти - водач на малката партия "Аам Аадми", спечелила местните избори през 2015 г. Тогава те  обещаха безплатна питейна вода, субсидирано електричество и достъп на бедните до здравеопазване и по-добро образование. Партията обеща също да подобри сигурността на жените. Мерките за засилване на сигурността в столицата включват и монтирането тази година на 150 000 камери за видеонаблюдение.

Американка стана жертва на групово изнасилване в Индия

Сексуалното насилие в Индия попадна във фокуса на общественото внимание след групово изнасилване през 2012 г. на студентка в частен автобус в столицата, което предизвика възмущение по света.

По данни на ООН Делхи, който има близо 20 милиона жители, е един от най-замърсените градове в света. Общественият транспорт не функционира добре, а удвояването на цените на билетите за метрото в последните месеци накара много хора да се придвижват пеш.

 Общественият транспорт в Люксембург става напълно безплатен

През 2016 г. в Индия - страна с население от 1,3 милиарда души, е било съобщено за около 40 000 сексуални нападения. Действителният им брой обаче е много по-голям, но за този род престъпления често се мълчи, тъй като индийско общество все още е силно патриархално, отбелязва агенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.