На фирмата ѝ е наложена глоба заради нарушенията

След забрана от комисията за защита на конкуренцията, фирма "Максим" продължава да изпълнява нерегламентирани превози.

Това е същата компания, която ви показахме в разследване на NOVA как назначава служители без договори и без разрешителни. Въпреки наложената забрана, наш екип отново се качи на тяхна кола.

В разследването през март ви показахме как от фирма „Максим” назначават служители без договори и без необходимите документи и лицензи. Показахме ви и как шофьорите на фирмата превозват пътници с коли, които не отговарят на условията за таксиметров превоз.

Последва протест на таксиметрови шофьори срещу фирмата и няколко акции на институциите, за да се стигне до решение на Комисията за защита на конкуренцията да забрани услугата.

ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ НА ПРОТЕСТ: Има ли нелоялна конкуренция заради нелегални превози?

„Максим” предлага чрез приложения една посредническа услуга между шофьор и пътници. Така организираната дейност получава едно нелоялно конкурентно предимство пред останалите компании", каза директорът на Дирекция "Нелоялна конкуренция и злоупотреба с по-силна позиция при договаряне” Стамен Гърбелов.

Заради нарушенията от Комисията за защита на конкуренцията,  са наложили глоба на фирмата - 8 процента от годишния ѝ оборот или 3520лв.

"Фирмата е отчела оборот  от 40 000лв. Това наистина е сравнително доста ниска стойност, но ние спазваме закона и сме наложили максимална санкция", каза още Гърбелов.

Нашият екип провери изпълнява ли се забраната. Поставено лице си поръча кола през приложението на „Максим”,но след 10 минути колата дойде.

Въпреки обещанието, шофьорът си поиска сумата за превоза. А от компанията изпратиха официално писмо, в което изразяват позиция, че ще продължат да работят на територията на страната и че ще обжалват решението на КЗК.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.