Сред тях има и животоспасяващи такива

Близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати, са изчезнали от българския пазар само за година. В последните седмици са спрени доставките и на основен медикамент за онкоболни.

През последните две седмици сигналите за липсващи лекарства са зачестили, отчита онлайн платформа на неправителствения сектор. За последната година са отчетени 450 подобни случая. В голяма част от случаите вносът е спрян или лекарствата изцяло са напуснали пазара. Статистиката сочи, че 158 медикамента са изтеглени от страната ни през 2018 г., а за последните 5 години броят им надхвърля 1500.

Вече седмици наред Tеодор Долджев търси лекарствo за болната си майка. Жената страда от сърдечно заболяване.

Отново липсват важни медикаменти за тежкоболни пациенти

„Без лекарство вдигаше кръвно 200 на 160. Може да получи инфаркт или инсулт. Аз обърнах цяла София, такова лекарство не успях да открия. Заминах за чужбина, потърсих го, закупих го”, сподели Долджев.

Пред подобна перспектива вече са изправени и десетки онкоболни пациенти.

„Липсва определен препарат за лечение на онкоболни, с тумори на нервната система. Това периодически се случва. През година и 2 изчезват определени медикаменти”, казва доц. Славомир Кондов, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Сърце и Мозък”, Плевен.

„Казусът е много сериозен, тъй като няма доставки от повече от година, всички наличности са изчерпани”, заяви от своя страна Боряна Маринкова, изп. директор на Българската асоциация за развитие на паралелен износ.

Ново лекарство за рак на гърдата увеличава шансовете за спасение с 30%

Най-често лекарствата излизат от пазара не заради проблеми с безопасността, а по решение на самите производителите, смятат от бранша. От години здравните власти договарят все по-ниски цени, по които държавата да плаща напълно или частични скъпи медикаменти. За някои от чуждите фирми, обаче, пазарът ни става нерентабилен.

„Зад тези процеси много често стои липсата на икономически интерес и невъзможността да бъде поддържано съответното и невъзможността да бъде поддържано лекарството”, добави Маринкова.

Точно с този аргумент фирмата производител на онколекарството за тумори на нервната система трайно излиза от нашия пазар. От здравното министерство обясниха за NOVA, че окончателно спира продажбата и на един от заместителите, а другият ще бъде наличен най-рано след седмица.

„Ние предлагаме промяна в закона за лекарствата, чрез която точно тази група лекарства със заличени досиета, не поради лекарствена безопасност, да могат да бъдат обект на паралелен внос”, каза още изпълнителният директор.

На въпроса ни какви мерки ще вземат срещу изтеглянето на фирми от пазара – здравните власти обясниха, че не отчитали недостиг на лекарства.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.