Руската корпорация "Росатом" ще иска самостоятелно да построи АЕЦ "Белене" в България

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Това каза президентът на Русия Владимир Путин на срещата си с президента Румен Радев в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Той допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.

„За това говори не голям, но устойчив стокообмен за първото тримесечие на годината – позитивна динамика се отбелязва с ръст от 2,8 %. По абсолютни цифри бихме могли да постигнем повече, но се радваме, че се активизираха отношенията между правителствата и парламентите. Започна работа междуправителствената комисия. Това показва, че използваме всички направления за активизация на нашите отношения във всички посоки”, каза още президентът на Русия.

Президентът Румен Радев също посочи добрите отношения между двете страни. " Отношенията ни са изключително добри на ниво правителства, парламенти. България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитие на интензивни отношения с Руската федерация, дори в условията на тази по-сложна обстановка. Конструктивният и отворен диалог и прагматичното сътрудничество са ключът към мирна и просперираща Европа. Имаме изключително добри отношения с традиции в областта на културата, науката, образованието, туризма", посочи Радев.

Президентът Румен Радев на среща с руския си колега Владимир Путин

Снимка: БГНЕС

Руската корпорация "Росатом" ще иска самостоятелно да построи АЕЦ "Белене" в България. Това обяви шефът на компанията по време на Петербургския икономически форум.

Президентът подчерта, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа. "Стратегически партньори сме в областта на енергетиката, имаме потенциал за задълбочаване на сътрудничеството, придобихме два руски реактора. Това предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор. В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам да ви запозная с това, че България продължава да разширява и модернизира своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи. Това дава нови възможности за допълнителни доставки на руски газ през България и то в нови посоки – към Централна Европа", каза още Румен Радев.    

След срещата с руския президент, Румен Радев изрази мнение, че е "време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо и да подходи към преговори за цената на руския газ в България". 

Руската страна е настояла за държавни гаранции за АЕЦ „Белене”.

„Аз обясних, че става дума за дългосрочен проект, който ще бъде готов след 10 години. До тогава анализите са трудна задача - какви точно ще бъдат цените, какъв ще бъде енергийният микс, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момент. Руската страна има желание да участва, като страна, която държи технологиите на реакторите и тяхната безопасност. Това е минимумът на участие”, каза Румен Радев.

Българската делегация обсъдила с Владимир Путин и с директора на „Газпром” цените на газа от Русия.

„България закупи 300 милиона кубически метра втечнен газ от Америка през терминал от Гърция, което е 10% от нашето потребление, и то на цена, която е по-изгодна от тръбния газ от Русия. Има голям спад на цените в Западна Европа, поради възможността за диверсификация. Време е и българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо и да подходи към преговори за цената на руския газ в България”, отбеляза Радев.

„Възможностите за бъдещите преговори с Русия по отношение на намаляването на цената на газа са най-вече благодарение на последователната политика на българското правителство за диверсификация на доставките на газ. Премиерът Бойко Борисов даде старт на изграждането на интерконектора  с Гърция. Това е основата за преговорите с Русия за свалянето на цената на руския газ”, каза от своя страна вицепремиерът Марияна Николова.

Руската страна обещала да продължи поддръжката на военната ни техника, докато тече модернизацията на армията.

Русия се подготвя да напусне СТАРТ

Днес в Петербург руският президент предупреди, че има риск от разпадане на системата за контрол върху ядрените оръжия. Путин посочи, че договорът, който ограничава броя на ядрените бойни глави изтича през 2021 година, а нов не се подготвя и обвини Вашингтон за забавянето. Действащият договор ограничава Русия и Съединените щати да имат общо по 1550 ядрени бойни глави, както и по 700 балистични ракети бомбардировачи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.