Повечето инфекции са лечими и могат лесно да бъдат предотвратени

Над един милион души по света всеки ден се заразяват с инфекции, предавани по полов път, а най-тревожни са нивата на инфекция с хламидии, гонорея, трихомониаза и сифилис. Това сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от БГНЕС.

„Повечето инфекции са лечими и могат лесно да бъдат предотвратени, но някои болести, особено гонорея, са разработили изключително устойчиви форми, които са по-трудни за лечение с антибиотици“, се казва в доклада на СЗО.

Медици безсилни срещу гъбички-убийци

Докладът, базиран на последните налични данни от 2016 г., показва, че при мъже и жени между 15 и 49 години през 2016 г. е имало 127 милиона нови случаи на хламидия, 87 милиона случая на гонорея, 6,3 милиона на сифилис и 156 милиона на трихомониаза.

Ако не се лекуват, те могат да причинят сериозни и хронични здравословни проблеми, включително неврологични и сърдечно-съдови заболявания, безплодие, раждане на мъртви деца и повишен риск от ХИВ.

Изчислено е, че през 2016 г. само сифилис е причинил 200 000 смъртни случая при новородени, което е една от най-големите причини за смъртта на децата в света, се казва в проучването.

Сексуалните инфекции, причинени от бактерии, обикновено могат да бъдат лекувани с широко достъпни лекарства, но изследването на СЗО отбелязва, че последните недостатъци в глобалното предлагане на бензатин пеницилин затрудняват контрола върху разпространението на сифилис.

Микробиолог: Хавлиените кърпи да се перат след три използвания

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.