Причината е забраната да ползват високопланинските пасища, защото влизат в природен парк "Централен Балкан"

Протест затвори Подбалканския път край Калофер. Организаторите са от сдружение "Калоферски животновъди". Причината е забраната да ползват високопланинските пасища, защото влизат в природен парк "Централен Балкан".

Основното искане на протестиращите е да имат достъп до всички онези пасища, които са ползвали през последните 400 години, а от последните 20 нямат никакъв достъп до тях и още повече постоянно се налагат глоби върху животновъдите и стопаните, чиито животни са високо в планината.

Снимка: Георги Манев

Никакъв към този момент диалог не може да реши този проблем и това е причината за този протест, който се осъществява към този момент. Възрастни, малки деца, хора, които са пряко зависими от този бизнес протестираха.

Калофер на протест в защита на кмета

Снимка: Георги Манев

"В рамките на 20 години вследствие на неангажираността на институциите, пасищата ги загубихме, а 90 процента са само храсти. Животните не могат да пашуват в Балкана и влизат в забранените зони в резерватните части. Проблемите са много и искаме Калоферският Балкан да си стане пак Калоферски, защото преди 400 години е бил такъв. Сега от 20 години някой решава, че го прави национален и ни го взима. Ние не сме съгласни с това", каза един от протестиращите.

Животновъди блокираха пътя София - Бургас до Калофер. Блокадата ще продължи до 12 часа.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.