Поне 250 000 българи живеят във Великобритания и са признати за проблемни. За живота им разказва Миролюба Бенатова

История за приемане и отхвърляне, за реализация и дискриминация, за образование, неграмотност и състезание на пазара на труда, за чужбина като вариант, изход, спасение, мащеха, дом и развитие. Поне 250 000 българи живеят и работят във Великобритания, а българската и румънската общности са признати от кмета на Лондон за най-проблемни.

Това е една история за живота и страховете на различни наши сънародници в Лондон – от хората на нискоквалифицирания труд до завършилите "Оксфорд". 80 процента от сънародниците ни в Едмънтън не знаят, че трябва да се регистрират след Brexit, за да не се превърнат в нелегални емигранти, които могат да бъдат депортирани в България. А последствията тепърва предстоят.

"Темата на NOVA": „Път без стъпки“

Нишян Джингосян живее в Лондон от 19 години. Вече е британски гражданин и е завършил магистратура по "Мениджмънт на околната среда" в "Кингстън Юнивърсити", а от 4 години отговаря за програма за обществено развитие в кметство Брент - един от най-големите лондонски райони. Познава проблемите на българската общност в детайли. Заедно отиваме в Едмънтън, където от няколко години все по-често се чува българска реч.

Нишян активно работи по програма за информиране на българите, които не знаят как да попълнят на английски документи за пререгистрация, която са длъжни да преминат в ситуация на Brexit. Иначе, след година ще се превърнат в нелегални емигранти, подлежащи на депортация.

Нишян, Мария, Салих, Дафин и Петър живеят в Лондон и в околността от години. Работят на различни места според дипломите, знанието на езика и уменията, които имат. За всички тях, по различни причини, Великобритания е дом.

Гледайте цялото предаване във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.