Проектът на Националната стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи, категоричен е министърът

"Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца". Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на „Здравей, България”.

„Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проектостратегията”, посочи още той.

Национален протест срещу Стратегията за детето

По думите му основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето. 

„Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.

Десетки градове на протест срещу националната стратегия за детето

„Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството”, посочи още социалният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.