До месеци напълно разкритата от археолозите базилика ще бъде обявена за световен паметник на културата

Посланици от цял свят - с общо послание за мир. То ще бъде гравирано върху една от стените на най-голямата епископска базилика на Балканите - тази в Пловдив.

Голямата базилика, която вече е напълно разкрита от археолозите се намира пред Католическата катедрала в Пловдив. До три месеца ще бъде покрита със стъклена сграда, чието метално скеле в момента се изгражда. Заради уникалните мозайки открити в базиликата, а и заради внушителният й вид се очаква до месеци да бъде обявена от ЮНЕСКО за световен паметник на културата.

Голямата базилика в Пловдив на път да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Голямата ранно-християнска базилика е била една от най-мащабните сгради на територията Византийската империя. Археолозите смятат, че тя е с 300 - 400 години по-ранна от тази в Плиска и е по-голяма от нея с около 2 хиляди квадратни метра.

„Това е един уникален паметник както на архитектура, така и на археология и религия”, каза Жени Такова, археолог. За реставраторите истинско изпитание се оказа възстановяването на уникалните мозаечни пана в първоначалния им вид.

„Имаме  геометрични композиции плюс някои растителни елементи и над 100 птици. Особено пауна, който е считан за символ на безсмъртието.”, заяви Елена Кантарева, ръководител на реставрационни дейности.

Археолозите откриха монети от времето на Юстиниян, а само преди дни и старогръцки надпис от времето на император Траян.

Археолози: Дракула е бил в Свищов

„Това, което е най-интересно в него, е, че се споменава за първи път театърът на Филипопол. Надписът е в чест на виден гражданин на Филипопол, който е бил почетен заради своята добродетел. Той е осъществил и тържества на всички богове и богини на града”, съобщи епиграфът Николай Шранкова.

Новооткрият надпис беше представен на ритуал, в който участваха 20 посланици от цял свят. По време на събитието дипломатите отправиха своите послания за мир.

„Посланията ще останат за поколенията, монтирани на една от стените на базиликата, като доказателство за  нашите споделени ценности”, заяви Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“.

В завършен вид голямата базилика ще струва 16 милиона лева. Сградата ще бъде открита през септември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.