Мъж обвинява служител на реда, че превишил правата си

Скандал разтресе Бяла Слатина. Мъж обвинява служител на реда в полицейски произвол. Полицаят го преследвал с цивилна кола като във филмова екшън сцена, прескочил портата на дома му и нахлул вътре, за да се разправя с него.

Петър се прибирал от нощна смяна около 8:30 сутринта, когато малко преди да влезе в града забелязал плътно да го следва друг автомобил, управляван от жена. „На пасажерското място седеше мъж със синя риза и панталони, а отзад седеше още една жена. Те се залепиха плътно до мен. Аз се притесних. Помислих си, че някой ме преследва”, сподели потърпевшият Петър Тодоров.

Не допускал обаче, че и тримата са полицаи, за които той самият изглежда съмнително.”Пътьом, отивайки за работа, срещнахме кола, която се движи неестествено. По-висока скорост, по-малка скорост, наляво-надясно по пътното платно”, обясни разследващият полицай Деян Николовски.

Братът на Христо Стоичков съди държавата за полицейски произвол

Стигнали до къщата на Петър и той побързал да влезе. Заключил портата, а полицаят продължил да го преследва. „Понеже вижда, че вратата е заключена, прескача вратата на собствената ми къща”, коментира още Тодоров.А съседът му Димитър Данов сподели: „Чух някакви викове и погледнах през прозореца. Видях как един човек прескача оградата и комшията стои отвътре на вратницата и излязох да видя какво става. Дърпаха се тука в двора се дърпаха”.

„Синът ми отправи въпрос към него кой е, какво иска от него. „Ще разбереш кой съм. Излез на улицата, че ще те пребия!“, сподели майката на Петър. „Нямаше полицейска кола на улицата, нямаше полицаи в началото и един цивилен човек, който се държеше арогантно. Попитах го тоя човек какво става. Той каза, че е полицай. Поисках да се легитимира. Той се лигитимира и го оставих да си върши работата”, продължи разказа си съседът Данов.

Десетина минути по-късно пристигнали няколко коли с полицаи. „Въпреки всичко аз съм ги поканила да влязат, развели сме ги. Нито аз, нито синът ми сме възпрепятствали органите на МВР”, разказа майката Биляна Борисова.

АКЦИЯ ПО МОРЕТО: Арестуваха DJ Станчо в "Слънчев бряг"

Резултатът - след обиски на всичко и всички Петър просто се възползвал от възможността, която му дава закона, да откаже проба за алкохол и наркотици, заради което му свалили номерата на колата и му прибрали книжката. Отказал да си подпише и акта, защото там пишело, че случката се разиграла на кръстовище, а не пред дома му. Образувани са две дознания. Заради жалбата срещу полицейския служител пък се прави вътрешна проверка дали наистина става дума за полицейски произвол. „Аз не го определям като полицейски произвол. Ние имаме като полицаи функции, които трябва, нали разпореждания, които трябва гражданите да се подчиняват на нас. Аз не съм използвал физическа сила и помощни средства”, коментира разследващият полицай.

Резултатите от нея ще станат ясни до месец.

КРИТИКИ ОТ ВАШИНГТОН: Произвол и липса на доверие в правораздавателната система

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.