Момчето е със счупена ключица и няколко по-леки наранявания

5-годишно момченце беше ударено от тежка метална врата в спортното училище в Пазарджик. Детето е било на игрището заедно с майка си. Прието е в хирургично отделение на местната болница с травми по главата и счупена ключица.

Майката все още е в шок. Както всяка вечер, така и снощи тя завела двете си деца - едното на 7 години, а другото на 5 години да играят на стадиона в двора на Спортното училище, когато внезапно металната врата на входа на игрището се стоварила и затиснала по-малкото й момченце.

„Преминавам аз, големият ми син и малкият вървят зад нас. Може би 5 или 10 крачки съм направила и се чува един страшен удар и пищене от детето и се обръщам и го виждам как тази огромна врата три на три, метална, може би тежка около 500 килограма е паднала върху него. И аз на бегом, не знам как стигнах до там. Стори ми се, че бягам един час може би”, посочи майката на пострадалото дете Миглена Милчева.

Дете пострада при верижна катастрофа в Пловдив

Жената не успяла да вдигне сама тежката врата, за да извади под нея затиснатото й дете. Помогнал й мъж, който бил наблизо. „Той не можеше да диша. Да си върти вратлето”, каза майката.

Детето веднага е откарано в местната болница. То е с наранявания по цялото тяло и със счупена ключица. „Няма опасност за живота на детето, то е в стабилно състояние. Само преди 10 минути пак съм бил при него, така че ще остане за наблюдение два-три дни при нас”, каза д-р Васил Ковачев - лекар в Хирургичното отделение на МБАЛ – Пазарджик.

Според майката износване на материала и лошата поддръжка е причина металната врата да падне. „Пантите са се скъсали и са ръждиви”, коментира тя.

Ръководството на училище отрича. Твърди, че съоръжението е било в идеално техническо състояние. Причината била  друга. „На вратата е оказано някакво напрежение. Такава тръба едва ли се е счупила от самосебе си.  В крайна сметка след напускане на обекта, ние не знаем какво се случва тук вечер. И най-вероятно трябва родителите и тези които идват в нерегламентирано време да понесат своята отговорност”, заяви Георги Георгиев - директор на СУ“Георги Бенковски“- Пазарджик.

Игрището се ползва от всички деца в квартала.

Опасната врата ще бъде демонтирана и преместена, за да няма други инциденти. Майката обаче ще съди училището. Общината започна спешна проверка по случая.

Това не е първи случай на подобен инцидент в града. Миналата есен дете загуби живота си, отново след злополука на футболно игрище. Тогава 13-годишно момче играело с приятели, когато при опит да се набере на горната греда, вратата се наклонила и го затиснала. След 3 дни в кома, то загуби живота си. 

В друг случай от Пазарджик, от изминалата 2018 година, електрически стълб падна върху две деца, като за щастие те се разминаха само с леки травми и сериозна уплаха. При този случай отговорност поеха от общината. Подобни инциденти са се случвали в цялата страна. През 2015 година ученик от Разлог изпадна в кома, отново след затискане от метална врата по време на игра в училищен двор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.