Отговорите потърси Румен Бахов в "Пълен абсурд"

Кой и как решава къде да има пешеходна пътека и  колко неправилно пресичащи хора на час са нужни за полагане на пешеходна зебра? Отговорите търси Румен Бахов в „Пълен абсурд”.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: Домоуправител дежури пред шахта, за да спят спокойно съкооператорите

Всеки ден пешеходци преминават през столичния булевард „Княз Александър Дондуков” без да се съобразят с това, че могат да попаднат под гумите на автомобилите. Илиан Антонов се е заел да брои колко хора пресичат пътното платно, за да докаже, че на мястото е необходимо да бъде изградена пешеходна пътека. „Негласно целият квартал пресича на това място. Защото двата светофара, на които може да се пресече, са много далече един от друг – на 300 метра. Страшно много хора пресичат тук, защото има директен достъп до парк „Заимов”. Няма нито пешеходна пътека, нито светофар, които да са достатъчно близо до спирката на градския транспорт”, обясни той.

Илиан многократно настоява на мястото да бъде положена маркировка, но няколко пъти получава отказ от Столична община. „Минималните критерии за разчертаване и обособяване на пешеходна пътека са през нея да преминават минимум 50 човека на час. Правени са преброявания. И при двата пъти не са отчетени такива бройки пешеходни преминавания”, обясни инж. Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика” към Столична община.

Повече по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.